De communicatie over tabak en roken dient een breed scala aan boodschappen te omvatten. Zo spreekt het de betrokkenheid van de organisatie ten aanzien van een rookvrije omgeving uit. Ook komen de gezondheidseffecten van tabaksgebruik, roken en passief roken aan bod, alsmede de beschikbare zorg voor cliënten en personeel. Communicatie over tabak en roken richt zich op een breed publiek, waaronder cliënten, bezoekers, medewerkers en onderaannemers. Om bewustwording, actie en verantwoordelijkheid te genereren dient communicatie niet eenmalig maar aanhoudend plaats te vinden.
Een uitgekiende en uitgebreide communicatiestrategie is noodzakelijk:
- Rookvrije gebouwen en terreinen.
- Zorgprofessionals en andere medewerkers in de zorg roken niet onder werktijd en zijn ook niet herkenbaar als roker op hun werkplek.
- Zorgprofessionals en andere medewerkers in de zorg kunnen desgewenst worden ondersteund bij het stoppen met roken.
- Patiënten worden gediagnosticeerd in hun eventuele rookgedrag en kunnen actief en bij herhaling worden ondersteund richting stoppen met roken.
- Ook in de ambulante setting kunnen zorgprofessionals en medewerkers hun werk rookvrij doen (bijvoorbeeld bij thuisbezoek in FACT-zorg, ontwikkelen van een ‘rookvrije werkplek’).
- Leveranciers aan de zorg (zoals taxichauffeurs, schilders, wasserijen, groothandels) worden actief gewezen op het rookvrij beleid van de zorgaanbieder en worden hier door hen ook aan gehouden.
- In alle communicatie-uitingen van de zorginstelling (zoals een afspraakbrief, flyers, borden met huisregels op het terrein) wordt het rookvrij beleid uitgedragen.

Klik op 'Next' om te testen dit onderdeel goed is geïmplementeerd: